Read Tiga Kali Seminggu by Faisal Tehrani Free Online


Ebook Tiga Kali Seminggu by Faisal Tehrani read! Book Title: Tiga Kali Seminggu
The author of the book: Faisal Tehrani
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 874 KB
Edition: Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd
Date of issue: November 2010
ISBN: No data
ISBN 13: No data

Read full description of the books Tiga Kali Seminggu:

Buku ini saya beli di KLIBF 2011. Seperti biasa, tulisan FT jarang mengecewakan saya. Sarat dengan fakta menarik, menambah ilmu di dada. Ada cerpennya yang sinikal, ada yang berat, ada yang biasa-biasa. Apa yang biasa, seperti Bulan Penuh di Saigon merupakan cerpen yang boleh diagak plotnya, walaupun dipenuhi fakta Vietnam dilanda perang suatu ketika dahulu. Saya mengangguk-ngangguk setuju dengan fakta Saigon. Begitu juga cerpen Muthupalaniappan, masih boleh diagak plotnya, dalam halus FT menyindir, bangsa kita yang kerap mengagungkan bahasa Inggeris, sehingga bahasa sendiri tercicir.

Adunan cerpennya agak mengejutkan, pelbagai rencah boleh dirasai. Ada pahit, manis, masam & kelat. Ada sindiran halus tetapi tajam di hujung cerita seperti 'Abuya Dongeng Tokoh yang Memakan Babi'. Ada semangat perpaduan di dalam 'Dangai, Pau & Maruku'. Sejujurnya di dalam cerpen tersebut, saya suka cerita fiksi tentang Tunku yang mengambil kuih perpaduan yang dibuat 3 perempuan berbilang bangsa. Manifesto Mergastua pula menyindir manusia yang sering membuli haiwan..Oh, terlampau banyak, terlampau banyak yang ingin saya komen. Tulisan FT menjentik minda, paling saya terkesan adalah cerita 'Kegawatan' sehingga saya terfikir, adakah mungkin negara saya akan menjadi seperti itu?
Read Tiga Kali Seminggu Download Tiga Kali Seminggu PDF


Read information about the author

Ebook Tiga Kali Seminggu read Online! Dr Mohd Faizal Musa adalah penerima Anugerah Seni Negara 2006 oleh kerajaan Malaysia dan Tokoh Penulis Muda Negeri Melaka 2009 oleh Kerajaan Negeri Melaka. Beliau dikenali sebagai Faisal Tehrani.

Faisal Tehrani adalah lulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah-Politik dari Universiti Malaya (1998), Ijazah Sarjana Sastera dari Universiti Sains Malaysia (2000), Doktor Falsafah dari Universiti Kebangsaan Malaysia (2010). Dr Faisal bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau adalah bekas penyelaras Kursus Intensif Keterampilan Bahasa Melayu (KIKBM) di ATMA, UKM sejak tahun 2013. Juga merupakan felo penyelidik bersekutu di Faculty of Regional Studies at the Al-Mustafa International Research Institute, Iran sejak Mac 2011. Beliau turut menjadi penasihat kepada Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) bagi rantau Asia Tenggara. Sebagai Felo Penyelidik di Institut Alam dan Tamadun Melayu bidang kajian beliau ialah mengenai Minoriti Syiah di alam Melayu. Penyelidikan beliau tersebut berdaftar dengan Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (CRIM) UKM dengan kod GGPM-2011-062. Kepakaran beliau diiktiraf oleh Front Line Defenders (FLD), sebuah badan dengan status khas di United Nation iaitu Consultative Status with Economic and Social Council of the United Nations. FLD diketuai oleh sebuah kounsel yang dianggotai oleh Archbishop Desmond Tutu, Mr Robert Badinter, Dr Hanan Ashrawi, Bono, Indai Lourdes Sajor, Mr Adolfo Perez Esquivel, dan His Holiness the Dalai Lama. Beliau juga adalah felo World Public Forum: Rhodes Forum yang dianggotai oleh sarjana besar dari seluruh dunia. Badan ini adalah sebuah badan keanggotaan yang menggalakkan kepada dialog antara peradaban. Anggota lain dari Malaysia ialah Dr Chandra Muzaffar dan Profesor Dr Syed Farid Alatas. Dalam tahun 2013, Dr Mohd Faizal Musa menerima geran penyelidikan FRGS Fasa 2/2013 untuk mengkaji mengenai hak asasi manusia yang terkandung dalam sastera Melayu. Kod kajian beliau adalah FRGS/2/2013/SS03/UKM/03/2.

Dalam bidang penulisan, antara novel beliau yang telah diterbitkan adalah Cinta Hari-hari Rusuhan terbitan Creative Enterprise (2000), ia dicalonkan ke peringkat akhir Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2000-2001. Juga Perempuan Politikus Melayu oleh Penerbitan Pemuda (2000). Ia dicalonkan ke peringkat akhir Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2000-2001. Selain itu 1515 oleh diterbitkan Utusan Publications and Distributor (2003). Ia memenangi tempat pertama Hadiah Sastera Utusan Malaysia-Exxon Mobil tahun 2002. Novel ini juga menerima Anugerah Buku Negara tahun 2005 (untuk kategori Buku Umum Fiksyen Bahasa Melayu). 1515 turut dijadikan teks bacaan mahasiswa pengajian Melayu di Universiti Cologne, Jerman. Pada tahun 2011, 1515 diterjemah dan diterbitkan oleh Institut Terjemahan Negara. Karya lain termasuklah Maaf Dari Sorga, novel pertama dalam pembikinan tetapi hanya diterbitkan pada tahun 2003 oleh Zebra Publications; Rahsia Ummi yang diterbitkan oleh Zebra Publications 2003. Dalam pada itu terdapat juga Tunggu Teduh Dulu yang disirikan di ruangan agama Utusan Malaysia dan tamat pada Disember 2003. Novel ini diterbitkan oleh Penerbitan Se-lain (2004) dan Ameen Publishing (2008). Sebuah lagi novel beliau yang terkenal adalah 1511H Kombat oleh Utusan Publications and Distributor (2004). Ia memenangi tempat pertama Hadiah Sastera Utusan Malaysia-Exxon Mobil tahun 2003; dan Advencer Si Peniup Ney oleh Utusan Publications and Distributor (2004). Ia memenangi tempat pertama Hadiah Sastera Utusan Malaysia-Exxon Mobil tahun 2004. Sebuah novel remaja awal yang turut digemari ramai adalah Detektif Indigo oleh Utusan Publications and Distributor (2004). Ia memenangi tempat kedua Hadiah Sastera Utusan Malaysia-Exxon Mobil tahun 2004. Dalam pada itu sebuah novel sejarah turut dikarang tahun berikutnya, iaitu Surat-surat Perempuan Johor oleh Yayasan Warisan Johor (2005). Ia memenangi Sayembara Novel Sejarah dan Tradisi Johor 1. Turut dihasilkan Ikan Fugu, Lukisan & Jimson oleh Utusan P

Read Tiga Kali Seminggu Download Tiga Kali Seminggu PDF


Add a comment to Tiga Kali Seminggu
Read EBOOK Tiga Kali Seminggu by Faisal Tehrani Online free

Download Tiga Kali Seminggu PDF: tiga-kali-seminggu.pdf Tiga Kali Seminggu PDF